top of page

Какво е трансмазнина?

Трансмазнините се считат за най-лошия вид мазнини, които можете да приемате! Има два вида трансмазнини, които се срещат в храните - изкуствени и естествени:

  1. Изкуствените се образуват чрез индустриален процес - добавя се водород към течните растителни масло, който ги прави твърди при стайна температура. Това частично хидрогенирано масло е по-малко вероятно да се развали, така че храните, приготвени с него, имат по-дълъг срок на годност.

Ето защо и продуктите на GRAM ЗА КИЛОGRAM са с кратък срок на годност – ние НЕ използваме трансмазнини!

  1. Естествените се произвеждат в червата на някои животни, а храните, приготвени от тези животни (например мляко и месни продукти), могат да съдържат малки количества от тези мазнини.

Как влияят трансмазнините на здравето ни?

Повишават нивата на лошия (LDL) холестерол и понижават нивата на добрия (HDL) холестерол. Лекарите се притесняват от добавените трансмазнини, защото това увеличава риска от инфаркт, инсулт и диабет тип 2.

Има два основни типа холестерол:

  • Липопротеин с ниска плътност. LDL или „лош“ холестерол може да се натрупа в стените на артериите, правейки ги твърди и тесни;

  • Липопротеин с висока плътност. HDL или „добър“ холестерол извлича излишния холестерол и го връща обратно в черния дроб.

Ако мастните отлагания в артериите се разкъсват може да се образува кръвен съсирек и да блокира притока на кръв към част от сърцето - причинявайки сърдечен удар или към част от мозъка - причинявайки инсулт.


Кои храни съдържат трансмазнини?

Пържени храни като понички и печива, торти, пай, бисквити, замразена пица, крекери, маргарини и други подобни.

Можете да определите количеството на трансмазнините в определена опакована храна, като погледнете етикета за съдържание. Въпреки това, продуктите могат да бъдат посочени като „0 грама трансмазнини“, ако съдържат по-малко от 0,5 грама трансмазнини на порция.


❗️АКО НА ЕТИКЕТА Е ПОСОЧЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЧАСТИЧНО ХИДРОГЕНИРАНИ МАСЛА ОСТАВЕТЕ ТОЗИ ПРОДУКТ❗️


Избирайте мазнини от природата,във вида в който са ни дадени! Това са мазнините от различни видове семена и ядки, авокадо, маслини.83 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page