top of page

Комбинация въглехидрати и мазнини




Защо да избягваме тази комбинация?


Съветвам ви, никога да не кобинирате високо-мазнинно хранене с високо въглехидратни храни. Тази комбинация има напълно различен ефект върху метаболизма ви, отколкото високата концентрация на мазнини при ниско съдържание на въглехидрати.


Комбинацията от мазнини и въглехидрати е много вредна за здравето. Защо?

Учените смятат, че високата концентрация на мазнини, при наличие на високо съдържание на въглехидрати, има напълно различен ефект върху метаболизма, отколкото висока концентрация на мазнини с ниско съдържание на въглехидрати.


Когато мазнините се комбинират заедно със захарните или нишестени храни, тялото ще даде предимството при изгарянето на захарта (състояща се от глюкоза и фруктоза) или нишесте (нишестето е верига от глюкозни молекули). Повишаването на нивото на захарта е толкова опасно, че тялото ни се опитва да се отърве от нея по най-бързия начин. За целта тялото се стреми да я вкарa в клетката за да я изгори за енергия, а излишъка от нея да го складира като гликоген и мазнини в тялото (запаси за черни дни, ако останем без храна). Това става възможно благодарение на хормона инсулин.


След като приемаме храни с високо съдържание на въглехидрати, малко от нас отиват направо във фитнеса, за да изгорят всичко излишно. При пациенти със захарен диабет или затлъстяване ситуацията се усложнява от инсулиновата резистентност - тялото отделя инсулин, но глюкозата не влиза в клетката, тялото дава отново сигнал на панкреаса "Искам още инсулин за да се отърва от захарта, да я вкарам в клетката, за да я изгоря или складирам". Панкреасът пак изпуска инсулин, но отново същото… и така порочен кръг…


Някога, преди век, повечето хора по света са използвали храната като енергия. След почти всяко хранене те са извършвали някаква физическа дейност. Хранели са се за да имат сили и енергия. Нямало е кифлички с маргарин и масло, нямало е пържени картофи с майонеза, шоколадови вафли и бисквити. И когато те са се появили с тях са дошли и здравословните проблеми.




Днес повечето хора хапват набързо „на крак“, и по-голяма част от времето си прекарват на стола или на дивана. Но дават ли си сметка какво слагат в устата си?Какви комбинации правят?

Поради инсулиновата резистентност, мускулните влакна не позволяват на глюкозата да навлезе в клетката, така че захарта (или глюкозата) бързо се трансформира в гликоген, който се отлага в черния дроб и мускулите.


Тялото се отървава от излишния гликоген, като го превръща в триглицериди (мазнини). Черният дроб е включен в този процес (затова, когато говорим за висок лош холестерол първото, което трябва рязко да спрете са бързите въглехидрати).

Този процес отнема много енергия на организма и предизвиква усещане за умора и сънливост след хранене. Умората и сънливостта след хранене са ключов признак на резистентност към инсулин и лептин.


При едновременното наличие на въглехидрати и мазнини в храната се получава метаболитна катастрофа: мастните молекули, придружени от въглехидратите, незабавно се натрупват (както е описано по-горе), докато въглехидратите се консумират напълно от клетките на тялото.


Нашето тяло трудно преработва вредните комбинации от храни. Когато има скок на инсулин, поради натоварването с въглехидрати, той предотвратява използването на

мазнини като източник на енергия между храненията. Такава комбинация провокира хронично възпаление.



Продукти с високи мазнини и въглехидрати са сладолед, пица, тлъста пържола с хляб или картофи, кафе с двойна сметана и двойна захар. Всички продукти за бързо хранене са с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. С едновременната употреба на мазнини и въглехидрати, реакцията на инсулина към присъствието на въглехидрати в храната значително се засилва. Ситуацията се усложнява от комбинация с рафинирани мазнини и въглехидрати.


Хранителната индустрия се възползва от факта, че комбинацията от захар, сол и мазнини в храните и ястията примамва потребителите, като предизвиква чувство на удоволствие. Тези комбинации те карат да ядеш още и още поради бързата лъжлива енергия на готово, която мозъкът получава. С използването на натриев глутамат се притапяват вкусовите рецептори и усещането за ситост се замъглява и така това те кара да ядеш още и още.


Едновременната комбинация от рафинирани въглехидрати и нискокачествени мазнини в храната предизвиква увеличаване на теглото и вреда за здравето. И обратно: тлъстите храни с малко количество въглехидрати бързо „изгарят“, а след тях започват да се изгарят и запасите от мазнини в тялото.


Защо хората от така наречените коренни народи не са били диагностицирани със затлъстяване и диабет? Диетата на предците ни не включва комбинация от високо съдържание на мазнини и въглехидрати.


Класическите диети с високо съдържание на въглехидрати не включват захар и бяло брашно. Диетите с високо съдържание на въглехидрати включват цели, нерафинирани въглехидрати. Те са с ниско съдържание на мазнини (10% мазнини).

Въз основа на характеристиките на патогенезата на диабета и затлъстяването се препоръчва диета с ниско съдържание на въглехидрати и естествени, необработени мазнини. Ефективността на такъв вид диета е, че продуктите на мастния метаболизъм са „чисто гориво“. Така се генерира максимално количество енергия и се освобождават по-малко свободни радикали.


Колкото по-скромно живее човек, толкова по-ограничен е приема на храна. Това предполага използването на малко обработени храни, на повече сурови зеленчуци. Накратко не комбинирайте високо мазнинни храни и рафинирани мазнини с високо въглехидратни храни, тъй като ще се повиши кръвната ви захар. Ще се наложи да се справи тялото първо с глюкозата от захарите, излишъка ще отиде в мастните депа, а мазнините няма да можете да използвате като източник на енергия, те директно ще се натрупат като мазнини в мастните депа.

43 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page