top of page

ОСНОВНИ ПРАВИЛА -ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ!

Предизвиквам ви да въведете тези правила за следващите 28 дни!

Придържайте се към тяхното спазване, дайте им малко кредит на доверие. Наблюдавайте се как се чувствате - спите ли по-добре, по-спокойни ли сте, стават ли ви по-широки дрехите.


Запишете си вашите обиколки, спазвайте всички точки без изключение и след 28 дни вземете отново вашите обиколки!




ОСНОВНИ ПРАВИЛА 


  1. Oт ставането сутрин ако нямате  стомашни проблеми изпийте 200 мл топла вода с половин лимон изцеден. Ако имате язва, гастрит не добавяйте лимона. Топлата вода подпомага елиминирането на отпадъци, помага при констипация, подобрява кръвообращението, хидратира тялото след сън, задвижва метаболизма и още много други положителни ефекти има върху функциите на тялото.

  2. Никога докато се храните не пийте напитки. Те разреждат стомашния сок, чийто цел е да разгради приетата храна. Стомахът спира храносмилането, докато не изкара течностите и не достигне нужното ph.

  3. Кафето ви винаги да е късо и без добавки като захар, мляко. 2-3 кафета до 15 ч, след това ако имате нужда от кафе пийте цикория. Разпадът на кофеина е 9 часа, когато трябва да дадете време за качествен сън ще сте под влияние на кофеина, освен това кафето вдига нивото на кортизол, а той влияе на инсулина.

  4. Никога не прекалявайте с количеството храна на едно хранене повече от двете ви шепи. Стомахът ви е колкото юмрука ви, нека винаги храната ви да е в една чиния - всичко в повече е лакомия.

  5. Ако сте десничар започнете за 28 дни да се храните с лявата ръка и обратно, ако сте левичар с дясната. Когато използвате ръката, която не ви е водеща ще забавите приема на храна - това ще даде време да получите сигнал за ситост. Когато ядете с водещата си ръка, не контролирате бързината и поглъщате повече количество.

  6. Водата я пийте половин час преди да се храните и един час след като сте се нахранили. Всеки ден е нужно да приемате около 1,7 - 2,2 л вода, но плавно разпределена през целият ден между храненията, а не с тях. Само на дебелото черво за да функционира му е нужно около 1 л вода.

  7. Храната ви трябва да ви носи наслада на сетивата, да е добре приготвена, овкусена с подправки. Човек се храни и с очите. Те дават сигнал на мозъка, който работи във ваша полза. Винаги подреждайте красиво чинията си, за да подсилите хормоните на щастие. Те имат отношение за здравето на цялото ви тяло.

  8. Никога не пропускайте подправки, като магданоз, копър, босилек, риган, лук, чесън, куркума, канела (ако нямате проблеми със стомаха добавяйте и лют пипер). Всяка една има различно действие - лютият пипер засилва метаболизма, канелата сваля кръвната захар, лукът е пребиотик, зелените подправки съдържат микроелементи и витамини.

  9. Ако имате един нормален ден /ставате в 7-8 ч и лягате в 22.30-23.00/ то три основни хранения ако искате да сваляте са достатъчни. Три хранения, като всяко е събрано в една чиния. Ние хората имаме само един стомах (за разлика от кравите с 3 предстомашия). Трябва да му дадем време както да храносмила, така и да почива. Когато цял ден отваряте безразборно устата си за да похапнете, вие не му давате нужното време да си свърши добре работата.

  10. Използвайте обикновена морска сол на кристали и вие сами си я мелете. Качествените соли са в не избелената сол. Морската сол е богата на 80 минералa, помага при хидратация, богата е на магнезий, естествен консервант е. Разтворена във вода има същия състав като на човешката сълза.

  11. Заменете оцет балсамико с чист ябълков оцет с утайка или лимон. - Забравете за всички маркетингови продукти, ябълковият оцет сваля кръвната захар, чисти артериите, а лимонът алкализира организма ви.

  12. Растителните мазнини винаги ги добавяйте след като сте изключили котлона. Не гответе с добавена растителна мазнина или ако ще ползвате такава, то котлонът да е на среден интензитет. Имат ниска точка на горене.

  13. Интервалът между всяко хранене да е не по-малко от 4 часа и не повече от 6, като храненията да са максимум 3 броя. След като мине 1 час от храненето пиете задължител 1 чаша вода на всеки час и спирате с пиенето на вода 30 мин преди следващото хранене. Има пилорен сфинктер в началото на стомаха и в края. Само когато и двете клапи са затворени започва храносмилане. Колкото пъти отворите устата си извън тези часове, прекъсвате процеса на храносмилане.

  14. Забравете за всичко пакетирано като вафли, чипс и пакетирани солени ядки, храни с гума гуар, гума ксантан, мая, консерванти, Е-та и стабилизатори. Нямате ензими за преработка на храни, които природата не е създала, хранителната индустрия се старае да продава повече, затова добавя съставки за да ви притъпи вкусовите рецептори , това ви кара да искате още и още…

  15. Винаги, когато изпитате глад, изпийте първо 1 чаша вода. Центърът за глад и жажда в мозъка са много близко един до друг, понякога мозъкът бърка глада с жаждата.

  16. Всички варива и ядки ги накисвайте поне за 8 часа. Богати са на инхибитори, фитати, оксалати и те водят до подуване, малабсорбция на желязо, калий, калций. Тези съставки са водноразтворими, колкото по-дълго ги държите във вода, толкова по-сигурно е, че не ги приемате .

  17. Винаги избирайте сезонни плодове и зеленчуци. Запомнете природата неслучайно е дала сезонни плодове и зеленчуци. Всеки плод и зеленчук отглеждан в сезона си е в пъти по-полезен, има нужния витамин и гликемичен индекс подходящ за сезона.

  18. Никога не комбинирайте високо мазнинно хранене с високо въглехидратни храни. Това се нарича калорийна бомба - бял пшеничен хляб с масло, авокадо тост с високо въглехидратен хляб, сладолед, вафли, торти с бяло брашно, захар и сметана - това са убийци на здравето ви!!!

  19. Винаги внимавайте с количествата, дори и полезните храни в големи дози, могат да не работят добре. Калориите са си калории, дори и от полезни храни. Ако са в излишък, ще се натрупат като запаси.

  20. Забравете за енергийните напитки, алкохол, безалкохолна бира, коктейли и всичко различно от вода. Дайте възможност на тялото ви да се хидратира добре.

  21. Забравете за панирано и пържено.

  22. Забравете за всичко с глутен. Молекулата на глутена е като на щитовидната жлеза. Тялото атакувайки  глутена, атакува и щитовидната си жлеза. Поради хибридизацията съвременният глутен няма нищо общо с този преди 1944 год. Той е сбор от хромозомите на всички сортове участвали в хибридизацията. Това твари стомаха. Тялото няма ензими да разгради хибридизираната пшеница. Скакалецът бяга от житните посеви, защото глутенът предизвиква болки в стомаха му.

  23. Забравете за всички млечни продукти освен от козе и овче - не повече от веднъж на 10 дни. Не прекалявайте дори и с тях. Освен лактозата, проблемът е и в казеина. В овчите и козе продукти казеинът е в пъти по-малко, но имайте предвид, че от казеин се прави лепило. Млечните продукти водят до слуз.

  24. Сънят на денонощие да е не по-малко от 7 часа. Ако може да е 8-9 часа сме в идеалната норма. Най-късно в 22 ч да сте в леглото. Сънят възстановява, балансира хормони. Най-големият пик на мелатонина хормона на съня и младостта е между 22 и 2 ч и ако вие не хванете този прозорец, сънят ви не е пълноценен.

  25. Хранете се бавно и дъвчете продължително. Тогава с много по-малко храна ще се заситите и няма да приемате излишни калории.

  26. Всички протеинови храни, като яйца, меса, рибни ги приготвяйте на слаб градус без силно препичане с много малко животинска мазнина. След термичната им обработка добавяйте лимон и студено пресован зехтин на месата и рибата. Кокосово масло или зехтин на яйцата. Витамин C от лимона позволява доброто усвояване на белтъчините от месото и рибата, а комбинацията мазнини и белтъчини дава ситост за дълго време.

  27. Свежите подправки като копър, магданоз, целина, добавяйте директно преди консумация.

  28. Запомнете едно, ако навиците ви досега са ви довели до болест или наднормено тегло, то досега сте правили грешни стъпки или неработещи във ваша полза. Щом чете това е добре да го изпробвате.

  29. Не купувайте нищо извън позволените храни като варива, сурови ядки, какао, сезони плодове и зеленчуци, безглутенов хляб, но не от царевица, ориз и картофено нишесте, а от просо, елда, кестен, семена, сорго, лен. Четете етикета. Не винаги без глутен означава здравословно. Ако съставките са от модифицирани нишестета или брашна с висок гликемичен индекс, то от глутена бягате, но стигате до инсулинова резистентност или метаболитен синдром.

  30. Не бъркайте апетита с глада. Това са две различни състояния. Едното е плод на желание, другото е нужда.

  31. Винаги започвайте с чаша вода с 1 ч. л.  ябълков оцет преди да започнете да приготвяте храната си. След това ядете зеленчуците, после белтъчините и мазнините, на финала въглехидратите. Важен е редът заради сигналите, които тялото получава и ензимите, които да произведе за да храносмила във ваша полза и за топенето на мазнини.





531 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page