top of page
Снимка на автораГрам за Килограм

Пребиотици, пробиотици и синбиотици

Срещаме ги често като термини и масово ги приемаме за нещо полезно, но знаем ли какво означават и каква е разликата между тях? … кога и как да използваме, можем ли с храната само да ги приемаме или ни е нужен допълнителен прием?


Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, те стимулират растежа на т. нар. добри бактерии, обитаващи дебелото черво. Те са храна за полезните бактерии. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателния тракт на човека. Пробиотик е общо название на милиарди полезни бактерии, населяващи дебелото черво. Синбиотиците са комбинация от пребиотици и пробиотици.


ПРЕБИОТИЦИ

Пребиотици произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.


Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми.


Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, зеленчуци и плодове. Всички богати на фибри продукти са идеален пребиотик, както и инулин (съдържащ се в цикорията) и пектин (съдържащ се в ябълката).




Храни богати на пребиотици:

  • аспержи, артишок, праз, лук, чесън, гулия, корени от цикория, овесени ядки, боб и бобови култури.

  • ябълки, смокини.

  • ленено семе.

Всеки ден ако приемате поне два от изброените продукта на всяко хранене, ще сте сигурни, че по естествен начин чрез храната ще сте осигурили достатъчно храна за вашите полезни бактерии, за да могат да се множат и имат превес над лошите бактерии.


ПРОБИОТИЦИ

Пробиотици са всички така наречени полезни бактерии.   

Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, в здраво тяло "добрите" и "лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие. Пробиотиците са полезни бактерии, потискащи растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.Те допринасят за оптималната функция на храносмилателната, отделителната, имунната и нервната система.


Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter". Безспорно най-качествените естествени източници на пробиотици са киселото зеле, киселото мляко, кефира, айрана и други млечнокисели продукти.


Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария.


Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню.



Храни богати на пробиотици са:

  • Кисело зеле.

  • Домашно кисело мляко.

  • Кефир.

  • Ябълков оцет.

  • Туршия, кисели краставички.

  • Камбуча, боза.

Старайте се всеки ден на всяко хранене поне една от изброените храни да присъства в менюто ви, за да сте сигурни в баланса на бактерии в полза на здравето ви.


СИНБИОТИК

Синбиотикът е комбинация от двата вида храни пребиотик и пробиотик. Тази комбинация ви дава здраве и имунитет, гарантира ви добро храносмилане, лекота в стомаха, липса на констипация, здрав сън, понижава риска от хронични болести, намалява развитието на алергии, понижава риска от рак на дебелото черво, понижава риска от затлъстяване и сърдечно съдови проблеми.



Храни синбиотици

  • кисело мляко с банан и ябълка.

  • кисело мляко с ленено семе.

  • овесени ядки с кисело мляко, овесена каша с кисело мляко и ябълки.

  • боб с кисело зеле, салата боб с кисели краставички.

  • аспержи с ябълков оцет.

 


Винаги съм вярвала, че храната е лекарство и наслада! Никога не съм била любител на добавки и лекарства.Тези, които ме познават знаят, че използвам храната за да си набавя всичко нужно.


Ако търсите здравословни продукти, може да разгледате в нашия онлайн магазин за безглутенови продукти.


108 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page