top of page

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА КИСНЕМ ВСИЧКИ ВАРИВА ВЪВ ВОДА?

ЗАЩО НИЕ КИСНЕМ ЛЕЩАТА ПРЕДИ ДА Я НАПРАВИМ НА ХЛЯБ 24 ЧАСА?




Всички сме чували, че варивата като леща, боб, грах, нахут, ориз, просо и други, трябва да ги киснем във вода, но защо? И знаете ли колко време?


Ние в Грам за килограм първо премиваме до кристално чиста вода лещата, от която произвеждаме нашия хляб леща.

  1.  Първо правило е да измивате до бистра вода всички варива. Пътят на всички земеделски култури е дълъг, преминават през различни съоръжения за съхранение, чували, прашни помещения.

  2.  Второ правило е да киснете от 12 до 24 часа. Всички варива съдържат съединения, които дразнят храносмилателната, имунната и нервната ни система. Но природата е съвършена, посява в зърното едно за да го опази от инсекти, насекоми и микроорганизми, но след това с лекота го изкарва от семето за да не вреди на човека. Нужно е само да оставим варивата във вода. Всички тези съединения са водоразтворими и колкото по-дълго киснем варивата във вода,толкова по-здравословни за организма ни са те след това.


 За да не ви отегчавам с дълги обяснения, но все пак да сте информирани искам накратко да премина през темата, моля ви останете до края!


ВАРИВАТА СЪДЪРЖАТ ЛЕКТИНИ, ФИТАТИ И ОКСАЛАТИ


Лектинът не се усвоява от храносмилателната система на човешкия организъм, но дори и неразградени те не могат просто да преминат през червата, могат да се озоват в кръвообращението и да предизвикат възпаления. Те са естествени протеини в растенията и ги пазят от НАСЕКОМИ, МИКРОРГАНИЗМИ И БОЛЕСТИ. Водят до метеоризъм, газове, подуване на корема. За щастие те изчезват с накисването във вода!!!


Фитатите се използват от растението като източник на енергия. Те са анти-хранителни вещества, защото се свързват с минерали като желязо, цинк, манган, калций и с това забавят или възпрепятстват усвояването им. За щастие са водоразтворими - по този начин неутрализираме негативното действие върху организма ни.


Оксалати - анти-хранителна съставка, поради потенциала и да се свързва с минералии, с което намаля ресурса от микроелементи в човешкото тяло.

За щастие са водоразтворими и с продължително престояване във вода и последваща термична обработка оксалатите отслабват действието си. Започнахме с пояснението, че майката природа съвършено е сътворила всяко семе и плод! Да го опази от външни вредители и да го предостави на човек в начин и вид на приготвяне за да се избави от лошите за човешкия организъм вещества.

61 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page